Hur vi tänkte och byggde vårt trädgårdshus, plank, staket & trädäck

I mitten av april 2019, när snön fortfarande inte helt hade smält undan, togs det första spadtaget för allt markarbete och tre månader senare, den 12 juli öppnade vi Katrinelunds Trädgård. Det var tre intensiva månader då vi byggde hus och ca 100 meteter plank och staket (och målade allt också), planterade över 100 meter häck och körde ut tonvis med stenmjöl samt startade upp hela verksamheten med allt vad det innebar. I det här inlägget berättar hur allt gick till och lite av tankarna kring de val vi gjorde. Om byggnationerna och uppstarten gick i overklig hög hastighet var beslutet att ta steget att satsa på en verksamhet i trädgården inte något som varken togs snabbt eller lättvindigt. Mer om det kan läsas HÄR

Istället för att gräva och gjuta plintar som skulle gjort en hel del åverkan i trädgården för att kunna bygga staketet och planket använde vi oss av markskruv från Sluta Gräv. Vi använde även markskruv till trädäcket som omger trädgårdshuset. Emil Karlsson och hans duktiga team från Stegs Trä och Bygg i Hudiksvall gjorde allt markarbete, gjöt grunden till huset, satte alla markskruvar och byggde trädäcket. Vi kan verkligen rekommendera att anlita Emil och Stegs Trä och Bygg för alla slags byggnationer – det är lika bra att jag säger det på en gång! Ni kommer märka i inlägget att jag bara har gott att säga om dem. Vi hade inte förväntat oss att få det engagemang i uppdraget som Emil och hans team visade. När man inte själv är byggkunnig är man beroende av dem som kan. Emil och hans team resonerade hela tiden med oss kring hur vi hade tänkt och kom med förslag på förbättringar och ’har ni tänkt på det här?’inputs. Otroligt värdefullt.

Vi vill med detta säga ett stort TACK till alla som var inblandade i byggnationerna och gjorde det möjligt at vi kundet bli klara på endast 3 månader!

Stegs Trä och Bygg
Markarbete, nedtagning träd, grundsättning, marksskruv Sluta Gräv, trädäck & trappor, montage kök
Projektkonsulten i Sverige
Plank & staket, invändigt montage, kakel & klinker
Dyna Bygg
Stomresning av hus samt tak
Rör och Värmeteknik
Vvs
Sundsvalls-Blixten
El
Lundqvist Trävaru
Husstomme
Edsbyporten
Dörrar
Överjärva Byggnadsvård
Fönster
Njurunda snickerifabrik
Karmar till fönster
Stegs Trä och Bygg
Specialplank till trädäck
Auson
Tjärvitriol (fasad & plank, staket), Tjärolja (trädäck)

Det är svårt att tro, även för oss, att det såg ut så här innan vi började bygga. Den här delen av vår tomt kallade jag för det vilda och var en plats där jag inte hade tagit ett endaste spadtag utan låtit allt vara. Det växte kirskål i överflöd här men det fanns också drivor av vitsippor och liljekonvaljer (dem kommer jag att sakna). Björken på bilden var en av de tre som stod i vägen för huset och fick lov att tas bort.
- FÖRE -
- FÖRSTA SPADTAGET, ELLER GRÄVTAGET. - Från den här dagen i mitten av april gick arbetet i mycket hög hastighet under tre intensiva månader tills huset stod på plats, planket var på plats, allt var målat, tonvis med stenmjöl utkörda, över 100 meter häck planterad, butiken uppfylld och caféet iordning och vi kunde öppna 12 juli.
Att ta bort träd i onödan är inget för oss men vi hade inget val. Tre stora björkar stod helt fel, precis mitt i där huset skulle byggas. Emil Karlsson från Stegs Trä och Bygg är sannerligen en mulittalang - han tar även ner träd vilket var perfekt för oss. Björkarna som stod i vägen för huset togs ner bit för bit. Björken Emil är uppklättrad i på bilden är samma som bilden ovanför. Här har de flesta grenarna redan tagits ner.
Det grävdes precis i bakkanten av en av rabatterna även om det ser ut som att grävskopan ska till och gräva mitt i själva rabatten. Det behövde tack och lov inte bli någon särskild åverkan på trädgården utan all grävning kunde ske fokuserat där vi skulle bygga huset och trädäcket. Grävskopan står ganska precis mitt i där det kommande huset står i dag och man kan se några av de stenblock som grävdes fram som vi valde att återanvända.
Grävmaskinen med Adam bakom spakarna hade lite att ta itu med de första veckorna.
När vi var i det här skedet med grävarbetet kändes slutresultatet onekligen långt borta. Men, ur kaos kommer ordning och så blev det så småningom även här. Det är som med allt underarbete: viktigt, viktigt och inte alltid det roligaste men slutresultatet blir så mycket bättre om det görs ordentligt. Vi blev tvungen att gräva in nytt vatten och avlopp dessutom då det stod för många stora träd i vägen för att kunna använda vårt befintliga inkommande vatten/avlopp. Risken var att vi skulle gräva sönder för många rötter, vi valde att prioritera träden. Men, det blev en ganska dyr 'rädda-träd-aktion'. Vi är hur som haver mycket nöjda med det beslutet.
De stora stenblocken gjorde att L-stöden fick en fin inramning som inte bara mjukade upp utan också gjorde övergången till trädgården mer naturlig. Än är det en bit kvar här innan färdigt resultat. Tanken från början var att ha en sluttande plantering som knöt ihop den övre delen i trädgården med den nedre där det kommande huset skulle byggas. Nu blev det istället en förlängd mur med de återanvända stora stenblocken.
- VI BEHÖLL ALLA STORA STENBLOCK OCH GJORDE EN MUR I FÖRLÄNGNINGEN AV L-STÖDEN - Här jobbar Adam, bakom spakarna som om de vore dirigentpinnar, och Jared, med blicken som sitt vassaste redskap, tillsammans i ett finlir som heter duga för att få stenarna att passa ihop på bästa sätt. Alla naturstenar var sådana som antingen grävdes fram inför grundläggningen av husest eller fanns i en fallfärdig gammal mur ungefär där L-stöden nu är placerade. Istället för att frakta bort dem återanvändes alla stora stenblock till en mur som tar vid där L-stöden slutar.
Istället för att gräva och gjuta plintar som skulle gjort en hel del åverkan i trädgården för att kunna bygga staketet och planket använde vi oss av markskruv från Sluta Gräv. Vi använde även markskruv till trädäcket som omger trädgårdshuset. Emil Karlsson och hans duktiga team från Stegs Trä och Bygg i Hudiksvall gjorde allt markarbete, gjöt grunden till huset, satte alla markskruvar och byggde trädäcket. Vi kan verkligen rekommendera att anlita Emil och Stegs Trä och Bygg för alla slags byggnationer - det är lika bra att jag säger det på en gång! Ni kommer märka i inlägget att jag bara har gott att säga om dem. Vi hade inte förväntat oss att få det engagemang i uppdraget som Emil och hans team visade. När man inte själv är byggkunnig är man beroende av dem som kan. Emil och hans team resonerade hela tiden med oss kring hur vi hade tänkt och kom med förslag på förbättringar och 'har ni tänkt på det här?' - inputs. Otroligt värdefullt.
Snart är det förberedande markarbetet klart och det är dags att gjuta plattan.
Efter en del resonerande med Emil från Stegs Trä och Bygg beslöt vi oss för att gjuta en platta till huset och lade också in vattenburen golvvärme (också efter resonerande med Emil). Huset skulle kunna användas som ett gästhus, därför kändes det bra att lägga golvvärme istället för att använda något enklare. I dagsläget har vi dock inte särskilt mycket värme på vintertid eftersom att vi inte använder det på det sättet och håller därför ca 12 grader.
Huset kommer från Lundqvist Trävaru i Öjebyn och är ett fullt isolerat hus likt ett standard bostadshus. Vi föll för Lundqvist Trävaru dels för att det är ett företag i norrland, dels för att deras pedagogiska och tydliga hemsida som gjorde det lätt att fundera, välja och räkna innan beställning lades. Priset var dessutom mycket humant. Rekommenderas!
Dags för håltagning för dörrar och fönster.
Man kan ana hur slutresultatet ska bli även om huset inte ännu är målat ch varken fönster eller dörrar är plats. Här har vi precis planterat idegranshäckarna i trädgården.
- MÅLNING AV FÖNSTER- Under ett par hektiska veckor under byggnationerna målades alla 8 karmar och fönster 3 lager på båda sidor. Varje fönster har 16 rutor x 2 sidor x 3 varv x 8 st + 8 karmar x 2 sidor x 3 varv... Ja, ni fattar. Jag är innerligt g l a d att Ulf tog bollen att ta itu med måleriet av fönstren och karmarna. Han gjorde det med bravur.
- GAMLA VI ANVÄNDE GAMLA FÖNSTER - Med stort tålamod och kärlek har de fönster vi använde flyttats runt under flertal år och i flertal rum i vårt hus och till olika förråd innan de äntligen monterades på vårt trädgårdshus. Fönstren är köpta hos Överjärva Byggnadsvård för massor av år sedan och köptes faktiskt till just detta hus även om jag inte då exakt visste hur huset skulle se ut eller när det skulle byggas, men visionen fanns tidigt.När vi valde husleverantör var det viktigt att de gamla fönstren skulle kunna användas, de var utgångspunkten så att säga. De köptes utan karmar, så för att de skulle kunna monteras beställde vi karmar från ett lokalt snickeri - Njurunda Snickerifabrik.
- HUSET ÄR MÅLAT MED TJÄRVITRIOL -Vi fastnade för tjärvitirol till fasaden för att det helt enkelt kändes bra att måla huset med en tjärbaserad färg. Vi ville inte måla huset vitt som vårt bostadshus utan i något som höll sig underordnat i färg i relation vårt gamla hus med sin fina snickarglädje. Tjärvitrolens gråa kulör matchande mycket väl kulören på grunden på vårt bostadshus dessutom. Vi valde också att måla in L-stöden i samma kulör för att få en enhetlighet.
Det ca 100 meter långa planket byggdes på plats av ett helt fantastiskt team från Projektkonsulten i Sverige som fick kämpa på i snöfall, minusgrader och regn. De löste alla möjliga utmaningar vi stötte på. Vi valde exempelvis att både bygga in och runt träd. Körsbärsplommontet, som kan ses överst på bilden nedan, har en stor del av sina grenar hängandes över till grannens tomt, vi skapade därför ett hål i staketet genom att göra ett uppehåll med ribborna för ge utrymme för grenarna att få vara kvar (och självklart frågade vi vår granne om det hela först). På ett annat ställe har vi byggt runt ett flerstammigt träd för att slippa ta ner det.
Tänk att jag drömt om ett plank i säkert 15 år eller mer. Plank, som ofta känns som ett skällsord, är tvärtom en dröm utan dess like att ha! Staketet och planket är målade med samma färg som huset, Tjärvitriol, för att harmoniera.
En del av sträckan gjorde vi 'staket' istället. Det blev en fin balans mellan öppet och stängt genom att bryta av med en längre sektion staket. Planket och staket har samma höjd, 2 meter och planket har lockpanel på utsidan medan staket är byggd av 45 mm ribbor satta med mellanrum som är snedkapade överst för avrinning och av estetiska skäl.
- ETT STORT TRÄDÄCK OMGER HUSET PÅ TRE SIDOR - Att det blev ett trädäck som omger huset har flera olika orsaker. Vi behövde en plan yta runt huset för sittplatser till caféet och för uteytor till butiken. Tankar på att lägga plattor fanns egentligen aldrig på grund av att det skulle bli för kostsamt eftersom att marknivån sluttar kraftigt här. Genom att bygga ett trädäck kunde höjdskillnaden avhjälpas på ett kostnadseffektivt och smidigt sätt. Närmast i bilden nedan är nivåskillnaden nästan ingen dock. En annan anledning till trädäcket var att jag ville ha en varm och mjuk inramning till huset och en som lätt kunde hållas efter.
Regelverket under trädäcket är satt tätare än standard för ett normalt trädäck för att vara dimensionerad att klara av ett större antal människor samtidigt.Tack Emil från Stegs Trä och Bygg för att du engagerade dig i uppdraget så pass att du fick oss att tänka efter flera gånger och ändra oss! Inte bara gällande trädäcket utan vid flera andra val vi stod inför.
Här är nivåskillnaden som störst mellan trädäcket och marken. Två träd, två häggar, är inbyggda i trädäcket som ger extra lummighet. Det var självklarhet att bygga runt dem istället för att ta bort dem. Här hade vi ett val, det hade vi inte med björkarna som stod i vägen för huset och som behövde tas bort.
- FURA FRÅN HÄLSINGLAND FRÅN STEGS TRÄ OCH BYGG ISTÄLLET FÖR VANLIGA TRÄDÄCKSPLANK - Plankorna till trädäcket kommer lokalt från hälsingskogarna, tillsågade på sågen i Iggesund och hyvlade hos Stegs Trä och Bygg. Vi hade ursprungligen tänkt använda sedvanligt trallvirke men blev föreslagen dessa guldklimpar av Emil från Stegs Trä och Bygg som han tyckte skulle passa mycket bättre estetiskt och vara mycket stadigare med tanke på användningen. Dimensionen är hela 195 mm x 43 mm. Vi var inte svårövertalade och är idag otroligt nöjda över att Emil föreslog detta! Plankorna är oljade med tjärolja och fick en lätt gul ton till en början men redan efter några veckor började de gråna och nu åtta månader senare har gråningsprocessen fortsatt fint. Jag ser fram emot att de blir helt gråa.
- FAKTA OM PLANKORNA - Fura från Hälsingland som tillsågas hos sågen i Iggensund och hyvlas av Stegs Trä & Bygg. Plankorna är av dimensionen 195 x 34 mm och har en låg fuktighet (endast 13%) vilket gör att de inte kommer spricka. Den här sorterns virke används egentligen till möbeltillverkning och går oftast på export då vi i Sverige av någon anledning inte ser några andra användingsområden för denna kvalitet. Det vill Emil råda bot på och erbjuder det som en högkvalitativ ersättning via sitt företag till sedvanligt trallvirke som tillverkas av de sämsta yttersta delarna av gran. Priset är dessutom inte särskilt mycket dyrare med tanke på den kvaliteten man får. För oss blev detta precis en sådan där detalj vi är extra nöjda med men som inte hade blivit av om inte vi hade haft så duktiga hantverkare inblandade i byggantionerna.
Här är själva entrédelen där ingången till trädgården finns. Dörren längst bort leder till en toalett och dörren till höger leder in till Trädgårdshuset där caféet och innebutiken finns.
- TRÄDÄCKET ÄR BEHANDLAT MED TJÄROLJA - Ytan på trädäcket upplevdes nästan som ett guldskimrande salsgolv den första tiden. Nu har den gula tonen, som kommer från tjäroljan och träets naturliga färg, nästan försvunnit och gråningsprocessen har kommit en bra bit på väg.
- ATT ANVÄNDA L- STÖD- L-stöden, trädäcket och trappan bildar en fin helhet tillsammans och gör ytan lätt att använda till caféets utemöbler. Att använda L-stöd fanns inte på min drömlista på något sätt men blev den funktionella och mest görbara lösningen som fungerade för oss. Genom att måla in dem i samma kulör som huset och planket blev de en del i en helhet. Jag har planterat murgröna längs kanterna som kommer mjuka upp och dölja dem på sikt.
Det föll sig helt naturligt att vi byggde trappan från trädäcket upp till trädgården i samma material. En extra fin detalj är att allt är skruvat från sidan så att det inte finns några synliga skruvhuvuden.
- STENMJÖL - Där vi inte byggde trädäck runt huset lade vi stenmjöl precis som i övriga trädgården.
Stenblocken fortsätter minst lika långt bortom eken och vi är mycket nöjda med att vi tog beslutet att återanvända alla stenblock istället för att forsla bort dem.
Ytorna med stenmjöl binder ihop gångarna i trädgården.