häckar

Ända sedan jag började bygga trädgården har jag drömt om att ha inramande häckar av idegran. I fjol, när vi tog beslutet att bygga ett hus för att öppna Katrinelunds Trädgård, beställdes de efterlängtade idegranshäckarna. I mitten av maj kom leveransen och vi tog itu med att plantera omgående.

Tydlig och informativ hemsida gjorde det lätt

Efter att ha letat på nätet redan för några år sedan fastnade jag för Plantinavia plantinavia.se som fått mycket bra kundomdöme och dessutom har en tilltalande pedagogisk hemsida där man kan räkna ut åtgång och kostnad på egen hand. Sådant betyder mycket när man ska bestämma sig för att investera i häckköp – att kunna fundera och välja i lugn och ro innan man lägger sin beställning, och det gjorde jag. Räknade på höjder, antal meter och räknade samman innan vi bestämde oss.

Beställning och leverans av hybrididegran ’Hilli’ & Prakthäggmispel

Vi beställde stora exemplar eftersom att idegran växer ganska sakta här uppe. Höjd 100 cm och i kvaliteten ’Limited’ (en del är 80 cm då det passade bättre där de är planterade). Jag ville få en färdig känsla omgående. Av Prakthäggmispeln beställdes 150 cm höga, mycket fina och välvuxna exemplar.

Leveransen var otroligt smidig och snabb och det helt fantastiska hos Plantinavia plantinavia.se är att de plantor du beställer där får växa kvar på fälten ända tills precis innan leverans. Då grävs dem upp och packas för att omgående kunna levereras. Du kan följa din leverans och chauffören höll dessutom kontakt med oss när bilen närmade sig för att vi skulle kunna ta emot på bästa sätt. När häckplantorna kom överensstämde verkligen kvaliteten med den utlovade på hemsidan. Vi är mycket nöjda.

Underarbete & Plantering

Underarbetet är som alltid A & O. För min del började det med att ta bort växter i Blomsterbersån där en stor del av häckarna skulle planteras och även justera en del av sträckningen. Själva det grundläggande förberedandet av jorden i Blomsterbersån var redan gjord men för att fräscha upp i planteringsrännan luckrade jag upp och jordförbättrade. Förutom i Blomsterbersån planterade vi idegranshäck på två ytterligare ställen. Där var planteringsytorna nya och därför förbereddes jorden noggrant. Det blev inte några bilder tagna vid själva planterandet av häckarna men vi följde Plantinavias råd om att gräva en ränna eller dike för hela sträckan där häckarna skulle planteras. Vi grävde alltså inte en grop för varje häckplanta. Eftersom rotklumpen kan ha olika omfång är det enklast att gräva en ränna så att man enkelt kan anpassa avståndet mellan plantorna så att det blir jämt. Vi planterade tätt, men inte tätare än enligt rekommendation. På plantinavias hemsida plantinavia.se finns tydliga instruktioner och även filmer om man känner sig osäker.

Vattning

Tiden efter planteringen blev det att ha ett vattningsschema för att häcken skulle etablera sig bra. Ett tips är att installera droppslang för att underlätta bevattningen då det är oerhört viktigt att vara noga med vattning vid nyplantering. På Plantinavias plantinavia.se hemsida finns all slags skötselinformation och undrar man över något svarar Therese som sitter i kundtjänsten på alla frågor man kan tänkas ha. 

Klippning

Jag ser fram emot att första klippningen av häckarna i vår. Tanken är att hålla häckarna stramt klippta men i en mjuk form. Början och avslut på häckarna kommer att vara avfasade i en sluttande linje. Det kanske inte är så lätt att se framför sig, men jag lovar att visa när det är dags att klippa. De idegransklot jag har sedan tidigare brukar jag klippa en, ev. två gånger per år så jag gissar att det kommer bli detsamma för häckarna. I år blir klippningen i maj men sedan tror jag att det blir i slutet av sommaren/början av hösten som häckarna kommer klippas (det är då jag klipper mina klot).

Sammanfattningsvis

Jag är verkligen mycket nöjd med kvaliteten på häcken. Den motsvarade med råge det som utlovades. Den tydliga, pedagogiska och informativa hemsidan hos Plantinavia plantinavia.se gör det lätt att jämföra alternativ för att att kunna beställa den häck som passar en bäst. Leveransen var snabb, smidig och kändes personlig och det är bara att ringa till kundtjänst så hjälper Therese till med de funderingar man har. Jag tror ni förstår att jag varmt rekommenderar Plantinavia. Nu ser jag fram emot en ny säsong med de fina häckarna.