Vi som står bakom Katrinelunds Trädgård

Om oss

Vilka är vi egentligen? Enklaste beskrivningen är att vi är två livsglada människor som tänker att livet är för kort för att inte försöka sig på roliga saker även om det inte alltid i förhand går att räkna ut vad dem kan leda till. Katrinelunds Trädgård är min, Charlottes, dröm men Ulf är ivrig påhejare och en viktig del i verksamheten.

Vi gör det här tillsammans även om det är jag (Charlotte), som är den som står bakom trädgårdens tillkomst och är den ansvarige för verksamheten.

Ulf är vår kaffemaestro och bullbagare och hittas framförallt i caféet medan jag troligen finns ute i trädgården eller i butiken pratandes med besökare.

Varmt välkomna till Katrinelunds Trädgård! Vi hoppas att ni ska trivas!

Öppnandet 2019

När vi sommaren 2019 öppnade Katrinelunds trädgård hade vi på intensiva tre månader precis innan byggt en verksamhetsbyggnad på ca 70 kvm (vi kallar det för Trädgårdshuset), ca 200 meter plank och staket, planterat ca 130 meter häck, anlagt nya ytor för cafésittning och grusgångar samt startat upp själva verksamheten på dessa ca 90 dagar. Grävarbetet för grunden påbörjades i mitten av april och vi öppnade 12 juli.

Namnet Katrinelunds Trädgård kommer sig av att vårt hus, som är byggt 1886, fick namnet Katrinelund efter frun i huset, det kändes därför passande att kalla trädgården för just Katrinelunds Trädgård. Gården har gamla anor och är stamfastighet till bostadsområdet Haga - vi har bott i här i 23 år. Trädgården är ca 1800 kvm stor och ligger i zon 4. Förutom de uppvuxna träden, har trädgården som den ser ut i dag tillkommit under de senaste 8 - 10 åren.

Charlottes trädgårdsbakgrund

Jag älskar allt som har med trädgård att göra och brinner särskilt för hur friskvårdande det är med trädgård och hur välgörande det är för oss att ha tillgång till och att få vara i trygga gröna rum. Trädgård är mitt intresse, min passion och numera även mitt yrkesliv. Är självlärd och stor entusiast och hade ambitioner som yngre att bli både florist och inredningsarkitekt. Har haft webbshop och sålde där ett urval av trädgårdstillbehör och åren innan nuvarande verksamhet med Katinelunds Trädgård, sommartid haft öppet trädgården i olika omfattning.  

Sedan jag började blogga 2010 (först under namnet 'Trädgårdsflow', nu 'Gardenflow') har det också blivit en del skrivande och fotande på frilans till bland annat Allt om Trädgård och jag var under en period tidningen Lantlivs trädgårdsredaktör. Nu hittas jag framförallt på instagram (@charlottegardenflow) och skriver också på Katrinelunds Trädgårds eget instagramkonto (@katrinelundstradgard).

När jag inte ägnar mig åt att sköta och driva verksamheten kring Katrinelunds Trädgård jobbar jag med olika projekt i vårt familjeföretag. Är utbildad 4-9 lärare i grunden och har under senaste åren utbildat mig till instruktör inom Mindfulness och även genomgått kursen 'Trädgårdar i vård' på SLU i Alnarp.

Vi jobbar tillsammans

De senaste 15 åren har vi jobbat tillsammans i olika konstellationer, så när vi beslutade oss för att ta steget att investera i ett hus och ny entré för att kunna öppna min dröm, Katrinelunds Trädgård, var det helt naturligt att också driva verksamheten tillsammans. Vi bakar allt själva på plats i vårt kök i Trädgårdshuset och Ulf är dessutom vår kaffemaestro. Sedan 2021 har vi inlett ett samarbete med anrika Hotell Knaust som gör en vegetarisk paj speciellt för oss (Knaust Gröna Paj) då vår kapacitet i köket inte räcker till för det. Från att första året ha stått helt själva i kök, café och kassa har vi numera säsongsanställd personal.

Ulf brukar skämtsamt säga att han inte kan skilja en ros från en tulpan men det stämmer inte. Genom att ha hängt med på trädgårdsresor genom åren och varit aktiv i anläggandet av trädgården kan han en hel del numera. Framförallt har han alltid stöttat mina infall och idéer och uppskattat och trott på det som växt fram. Min vision är att Katrinelunds Trädgård ska vara en inspirerande plats för alla oavsett om man har en egen trädgård eller ej. Jag vill med den göra vad jag kan för att sprida trädgårdslust och hur välgörande det är för oss människor att vara i trygga, gröna miljöer.